Nyári Öntözési Tippek: Hogyan Gondoskodjunk Növényeinkről Nyaralás Alatt?

Nyáron, amikor a hőmérséklet az egekbe szökik, növényeink különleges gondoskodást igényelnek. De mi a teendő, ha éppen nyaralni indulunk, és nem tudunk naponta odafigyelni rájuk? Íme néhány hasznos tanács és ötlet, hogyan gondoskodjunk növényeinkről, amikor távol vagyunk.

Locsolás Nyaralás Alatt

Nyilván az a legegyszerűbb megoldás, ha egy barátot vagy egy szomszédot bízunk meg a locsolás feladatával. Azonban, ha senki sem meri bevállalni az angolkertet, a díjnyertes tuját és a virágokat, akkor automata öntözőrendszer beszerelésével is gondoskodhatunk növényeinkről.

Automata Öntözőrendszerek

Létezik már öntözőkomputer, ami előre beállított időben indítja és zárja a vizet. Ezek a rendszerek kifejezetten praktikusak, mivel a növények pontosan annyi vizet kapnak, amennyire szükségük van, és akkor, amikor a legideálisabb az öntözés. Jó hír, hogy kifejezetten balkonnövény méretben is beszerezhetőek ilyen rendszerek, így a kisebb kertek és erkélyek tulajdonosainak sem kell aggódniuk.

Öntözőrendszer Készítése Házilag

Ha nem szeretnénk nagy beruházásba kezdeni, végszükség esetén víztározó rendszert PET-palackból is készíthetünk. Ez nyilván nem lesz annyira profi, de a semminél mindenképpen jobb. A palackban tárolt vizet egy szivacstömlővel köthetjük össze a növények földjével, ami így mindig ideális nedvességi szinten marad. Így néhány napra egyedül hagyhatjuk őket, elegendő vízhez jutnak majd.

Mennyi Víz Kell a Növényeknek?

Elsőre furcsa tanácsnak tűnhet, de a kinti növényeket megedzi, ha csak 3-4 naponta, de akkor bőségesen locsoljuk őket. Így mélyebbre eresztik a gyökereiket és sokkal ellenállóbbak lesznek. Sokat segíthet, ha a növények köré mulcsot szórunk, mert a talaj így jóval lassabban szárad ki. Hasonló célból használhatjuk a fűnyírás során keletkezett fűnyesedéket is, ami lassú bomlásával még táplálja is növényeinket.

Mikor Öntözzünk?

Nagy kánikulában nem kell kimenni a kertbe, csak majd este vagy reggel, amikor kissé barátibb a hőmérséklet. Ilyenkor kevesebb víz is párolog el, és nem égetjük meg a növények levelét. Használjunk csepegtetőcsövet az öntözéshez, ami közvetlenül a növény száránál nedvesíti a talajt, így sokkal kevesebb víz fogy. A csövet célszerű összekötni egy öntöző időzítővel, így a víz kijuttatása automatikusan történik, az általunk beállított időpontban.

A Szobanövényekről se Feledkezzünk Meg

A nagy melegben szobanövényeink is több vizet párologtatnak. Fontos gyakrabban ellenőrizni, hogy nem száradt-e ki a földjük. Kitehetünk a növények közelében egy vízzel és kavicsokkal teli tálat, így nedvesebben tartva a növények körül a levegőt. Azt is nagyon meghálálják, ha naponta egy kis langyos vízzel megpermetezzük őket. A szobanövények esetében a túlöntözés sokkal több növény halálát okozza, mint a kiszáradás, úgyhogy azért ne vigyük túlzásba a locsolást.

Üzleteinkben folyamatosan a rendelkezésére áll minden vásárlónknak a szükséges öntözési kellékek és vetőmagok széles választéka. Készletünk állandóan elérhető, hogy bármikor megvalósíthassák kertészeti terveiket.

Gondoskodjunk növényeinkről nyáron is, hogy kertünk és otthonunk mindig üde és zöld maradjon! 🌿💧🌞